Ενα blog για τον αγώνα κατά της ηχορύπανσης στο Ηράκλειο και αλλού

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

            Τις μέρες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών είχαμε δημοσιεύσει κείμενο στο οποίο αναφέραμε πώς πρέπει να κινούνται οι κάτοικοι των περιοχών που υποφέρουν από ηχορύπανση εξ αιτίας ασύδοτων καταστηματαρχών. Πρόσφατα, στην οδό Μιλάτου, κάτοικοι που αντιμετώπισαν ενόχληση σε ώρες κοινής ησυχίας αργά το βράδυ από συγκεκριμένο κατάστημα στο οποίο είχαν γίνει ήδη συστάσεις, τηλεφώνησαν στο αστυνομικό τμήμα και ζήτησαν να έρθει άμεσα περιπολικό για να διαπιστώσει όλες τις τυχόν υπάρχουσες παρανομίες (λειτουργία με άδεια ή χωρίς άδεια, διατάραξη κοινής ησυχίας, χρήση μουσικής χωρίς άδεια κ.λ.π). Η αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα και πρέπει να της αποδώσουμε τα εύσημα και να την ευχαριστήσουμε που εφαρμόζει το νόμο και είναι στο πλευρό μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κατέγραψε όλες τις παρανομίες σε σχετική έκθεση-αναφορά την οποία και παραλάβαμε τις επόμενες μέρες κατόπιν αιτήσεώς μας στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Όπως διαπιστώθηκε, το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργεί εντελώς παράνομα, με την άδεια προέγκρισης μόνο, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα η οριστική άδεια.
            Σε άλλο τακτικό έλεγχο που έγινε από μεικτό κλιμάκιο αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας διαπιστώθηκαν ανάλογες παρανομίες και σε άλλα καταστήματα της περιοχής και η αστυνομία υπέβαλε αυτόκλητα μήνυση. Άλλωστε τα καταστήματα που ενοχλούν συστηματικά και υπερβολικά είναι συγκεκριμένα και γνωστά σε όλους, πολίτες και αρχές. Για το συγκεκριμένο κατάστημα τώρα ήδη έχουν συμπληρωθεί τρείς καταγγελίες και μπορεί να βγει απόφαση σφράγισης του καταστήματος για 10 μέρες από την Αστυνομία. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Τμήμα Αδειών του Δήμου μπορεί να σφραγίσει το κατάστημα για ένα μήνα ή και περισσότερο. Το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών ήταν να αμβλυνθεί σημαντικά το πρόβλημα της ηχορύπανσης στη συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου. Αποδεικνύεται έτσι πως, παρά τις σοβαρές ανεπάρκειες της νομοθεσίας και την πολυπλοκότητα του θέματος, μπορεί να υπάρξει λύση ανακούφισης των κατοίκων, αρκεί οι έλεγχοι να εστιάζονται στις σοβαρές περιπτώσεις και να επιβάλλονται ποινές που «πονάνε». Ακριβώς αυτό είχαμε προτείνει –με υπομνήματα και δημοσιεύματα- από πέρσι, σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Η αστυνομία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ανταποκρίνεται, -συνεπικουρούμενη από τη δημοτική αστυνομία- ωστόσο νομίζουμε πως θα είχαμε πιο σίγουρα αποτελέσματα αν βλέπαμε και μια πιο έντονη δραστηριοποίηση του δήμου στο πλευρό μας, και όχι μια παθητικότητα που ευνοεί την ασυδοσία ορισμένων επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα, το τμήμα αδειοδότησης του Δήμου θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.
         Να τονίσουμε εδώ, βέβαια, ότι αντικειμενικός σκοπός μας ΔΕΝ είναι η σφράγιση καταστημάτων αλλά η συμμόρφωση με το νόμο και ο σεβασμός σε όλους εμάς που κάθε βράδυ υποβαλλόμαστε σε υποχρεωτικό ξενύχτι μέχρι πρωίας, αφού το δικαίωμά μας στην ξεκούραση και στο βραδινό ύπνο καταπατείται συνεχώς. 
            Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να συνεχιστεί είναι οι καταγγελίες (σε αρχές και ΜΜΕ) των πολιτών σε κάθε γειτονιά όπου υπάρχει πρόβλημα. Επιζητούμε τη διεύρυνση της ομάδας μας με ενεργά άτομα από όλη την πόλη και μπορούμε να βοηθήσουμε συμβουλευτικά για διάφορες περιπτώσεις καταστημάτων που ηχορυπαίνουν. Επίσης τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους αρμόδιους Αντιδήμαρχους για αλληλοενημέρωση. Ελπίζομε ότι θα τους έχομε δίπλα μας, δεδομένου ότι δεν απαιτούμε τίποτε παραπάνω από την ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή του νόμου και δεν ζητούμε τίποτε παραπάνω από την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής που έχουν αναλάβει να διασφαλίζουν για όλους τους κατοίκους της πόλης. 
          Πέρα από αυτό, έχουμε επαφή με τον «Συνήγορο του Πολίτη» -που διαπιστώνουμε πως έχει πλήρη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα- , ενώ προχωρούμε σε γνωριμία με άλλες αντίστοιχες ομάδες σε άλλες πόλεις με στόχο πανελλαδική δικτύωση και κοινές καμπάνιες και πιέσεις στα αρμόδια υπουργεία και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. 
          Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα της ηχορύπανσης και τις δραστηριότητές μας:
           E-mail: pistheteros@gmail.com Blog: http://ihoripansi.blogspot.gr («Ηχορύπανση Στοπ») 
           Facebook: Ομάδα: “Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης” 

ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Τα μαγαζιά για τα οποία έγιναν οι αρχικές καταγγελίες είναι το "ΦΠΑ" και το "Αρρένων-Θηλέων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου