Ενα blog για τον αγώνα κατά της ηχορύπανσης στο Ηράκλειο και αλλού

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2016: ΔΥΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ




Η τραγελαφική «λειτουργία» και αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και μερικές σκέψεις ως συμπέρασμα.

                 Παρακολουθώντας το θέμα της ηχορύπανσης και άλλα προβλήματα σχετικά με καταστήματα διασκέδασης της πόλης του Ηρακλείου  ξεχωρίζουμε – και καταγγέλουμε-  δύο περιπτώσεις ακραίες αλλά και χαρακτηριστικές. Χαρακτηριστικές για την ένταση του προβλήματος που δημιουργούν αλλά και για τις ευθύνες που προκύπτουν για τις «αρμόδιες» υπηρεσίες.

1. Η περίπτωση του «Αρρένων-Θηλέων» στην oδό Μιλάτου (και Περδικάρη). Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες πέφτουν βροχή τα δύο τελευταία χρόνια, με συνέπεια τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων από Δήμο/Αστυνομία/Υγειονομικό και την επιβολή διαφόρων ποινών με αποκορύφωμα την οριστική αφαίρεση  της άδειας λειτουργίας, με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου στις 3/6/2016.  ΄Ετσι το κατάστημα σφραγίστηκε, αλλά  ο ιδιοκτήτης συνέχισε να το ανοίγει και να το λειτουργεί. Η  αστυνομία είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από διαμαρτυρίες των περιοίκων ερχόταν και πήγαινε τον υπεύθυνο στο αυτόφωρο, όμως το γεγονός αυτό δεν εμπόδιζε τη λειτουργία του μαγαζιού.



            Και το κερασάκι στην τούρτα: Μετά από όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης έκανε φάκελο  για νέα άδεια με το ίδιο όνομα για τον ίδιο χώρο, και το τοπικό συμβούλιο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του έδωσε προέγκριση, γιατί, όπως μας είπαν,  δεν είχαν ενημερωθεί για την παραπάνω απόφαση! (Δεν ξέρουμε αν στέκει και νομικά, κάποιος ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις  να έχει δικαίωμα να ξαναβγάλει αμέσως ο ίδιος άδεια. Ας μας απαντήσει η δημοτική αρχή…..).

2.  Η περίπτωση του «Bogart» (πρώην «Ζαμάνια» κ.λ.π., κ.λ.π.) στην παραλιακή. ΄Εβγαλε όλο το καλοκαίρι χωρίς καμία άδεια, και όταν στις αρχές Ιούλη σφραγίστηκε από τη δημοτική αστυνομία (μετά από  κινητοποίηση και προσφυγές περιοίκων), οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης το άνοιγαν και το λειτουργούσαν, παρά τις επεμβάσεις της αστυνομίας και τα αυτόφωρα. Οι καταγγελίες στην εισαγγελία πρωτοδικών που έγιναν δεν οδήγησαν σε κανένα πρακτικό μέτρο.  (Τώρα, μετά από ένα μήνα διακοπής, του άλλαξαν το όνομα και ετοιμάζονται τώρα να το λειτουργήσουν ως μπουζουξίδικο).

            Πλήρης εξευτελισμός κάθε έννοιας  νόμου και δικαιοσύνης!

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ως πολίτες:

Γιατί κάποιοι επιχειρηματίες βρίσκονται μόνιμα στο απυρόβλητο παρ όλο που διαπράττουν  σοβαρά αδικήματα;

Ποιόν-ποιούς εξυπηρετεί η πολυδιάσπαση, η   έλλειψη αλληλοενημέρωσης και η αδράνεια  των «αρμόδιων» υπηρεσιών;   

Πως θα αναγκάσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να υποστηρίξουν το κοινωνικό σύνολο και την ποιότητα της ζωής μας  προχωρώντας σε συγκρούσεις με μικρά και μεγάλα συμφέροντα;

Πως θα διαλυθούν οι εστίες διαφθοράς και συγκάλυψης παρανομιών μέσα στις υπηρεσίες; (Κάποιες περιπτώσεις που  εντοπίστηκαν  θα κοινοποιήσουμε πολύ σύντομα).

            Η διαιώνιση του καθεστώτος της παρανομίας μας θίγει όλους λίγο ή πολύ, άμεσα ή έμμεσα. Και τους υγιείς επιχειρηματίες που υφίστανται τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παρανομούντων και διαπλεκομένων, και τους κατοίκους που υφίστανται ενοχλήσεις από ηχορύπανση, σκουπίδια, μπλοκάρισμα δρόμων κ.α. και αυτούς που προς το παρόν δεν ενοχλούνται, αλλά όταν προκύψει το πρόβλημα στην πόρτα τους θα διαπιστώσουν πόσο απροστάτευτοι είναι απέναντι σ αυτή την  κατεστημένη παρανομία.

            Ας οργανωθούμε κι ας αγωνιστούμε συλλογικά.

                                                                                    26/10/2016

                                                            Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης Ηρακλείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου