Ενα blog για τον αγώνα κατά της ηχορύπανσης στο Ηράκλειο και αλλού

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Υπόμνημα των "Πολιτών κατα της ηχορύπανσης" προς τη δημοτική αρχή και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες

(Το υπόμνημα αυτό διαβάστηκε στη σύσκεψη που έγινε σήμερα  Δευτέρα 12/1/2015 στη Λότζια)




Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του κέντρου προσπαθούν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τις  αρμόδιες Aρχές σχετικά με την υποβάθμιση της ζωή τους από τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος .

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το 2006 μετά από Αναφορά-Αίτηση προς την Αστυνομική Δ/νση Ηρακλείου, τη Δ/νση Υγιεινής και το Δήμο υπογραμμένη από πληθώρα κατοίκων της οδού Μιλάτου και παροδίων, άρχισε μια μακρόχρονη αλληλογραφία (που κράτησε μέχρι το 2010) με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ακόμη και το συνήγορο του Πολίτη στον οποίο οι κάτοικοι αποτάθηκαν τελικά, η οποία κατέδειξε από τότε το πρόβλημα και τα αδιέξοδά του.
Στη συνέχεια οι κάτοικοι των διαφόρων περιοχών του κέντρου με ιδιωτική πρωτοβουλία πέτυχαν κατά καιρούς σφραγίσεις καταστημάτων, όπως το “FLEVA” και το “LOBBY” της οδού Μιλάτου (τα οποία όμως επαναλειτούργησαν, το δευτερο με την επωνυμία ‘’Moυσική Σκηνή Live Ιδιόμελο’’). Το μόνο που έκλεισε οριστικά ήταν το “LOFT” της παραλιακής.
Το 2010 μετά από πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής ανακλήθηκε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος ‘’DISH’’ με την με αριθμό 25/2-2-2010 Απόφασης την Δημαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, το οποίο όμως πολύ σύντομα επαναλειτούργησε και λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Στο τέλος του έτους 2012 έγινε η με αριθ. Πρωτ. 181950/21-11-2012 αναφορά-καταγγελία στο Δήμο Ηρακλείου υπογραφόμενη από 32 οικογένειες – κατοίκους των οδών Επιμενίδου, Κορωναίου, Ευρώπης και Κοτζιά αναφερόμενη στα υπάρχοντα προβλήματα στην περιοχή και καλώντας το Δήμο να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην περιοχή.
Αρχές Ιανουαρίου του 2013 η ίδια ομάδα κατοίκων επανήλθε καθότι δεν έλαβε καμία απάντηση από το Δήμο για τις ενέργειές του για την επίλυση του προβλήματος και επισημαίνει τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν έξω από το μπαρ “SABIA” της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι πυροβολισμοί έχουν λάβει χώρα κατά καιρούς στα καταστήματα της οδού Μιλάτου και στην παραλιακή. Μάλιστα πέρυσι κατά τους πυροβολισμούς έξω από κατάστημα της οδού Μιλάτου τραυματίστηκε περαστικός.

Το προηγούμενο έτος 2013 υπήρξε πρωτοβουλία των κατοίκων της οδού Μιλάτου και γύρω περιοχής που αφορούσε τα καταστήματα "Αρρένων Θηλέων" (ιδιοκτησίας Λελεδάκη Μιχαήλ) και  "Ο Τεμπέλης" (ιδιοκτησίας Μαδαριωτάκη Γεωργίου και Ιωάννη), που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Μιλάτου και Περδικάρη. Να σημειωθεί ότι το κατάστημα ‘’Τεμπέλης’’ λειτουργούσε στην αρχή χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα.  Άλλαξε όμως τακτική στη συνέχεια εξαιτίας του τρόπου και συνθηκών λειτουργίας του απεναντινού καταστήματος "Αρρένων - θηλέων".
Μετά από πρωτοβουλία κατοίκων της γειτονιάς έγινε έλεγχος από μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από επόπτες δημόσιας υγείας και αστυνομικούς του Β´ αστυνομικού τμήματος Ηρακλείου στις 20/12/2013 στα καταστήματα "Αρρένων Θηλέων"  καθώς επίσης και στο "Τίτα Μπρίκι" (Μεραμβέλου 8, ιδιοκτησίας Καλλιόπης Μανωλακάκη). Η υπηρεσία, στις 30/1/14, εισηγήθηκε την προσωρινή ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και των δυο καταστημάτων για την χρήση μουσικής 91db χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Για το Αρρένων -Θηλέων διαπιστώθηκε επί πλέον και υπέρβαση στη δυναμικότητα του (56 επιπλέον καθίσματα). Παρόλα αυτά ο Δήμος δεν προέβη κάποια συγκεκριμένη ενέργεια για την συμμόρφωση τους. Μετά από Εξώδικη Πρόσκληση-  Δήλωση Διαμαρτυρία και Καταγγελία (508011/08-04-2014) στο Δήμο Ηρακλείου αποφασίστηκε προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας των δύο καταστημάτων στις 22 Απριλίου 2014. Όμως (κατά το συνήθως συμβαίνον) μετά την παρέλευση του σχετικού διαστήματος τα καταστήματα ξανά απέκτησαν την άδεια λειτουργίας.

Τα αυξανόμενα και οξυνόμενα προβλήματα στο κέντρο οδήγησαν πριν από λίγους μήνες στην δημιουργία μίας εθελοντικής ομάδας πολιτών κατά της ηχορύπανσης, οι οποίοι για πρώτη φορά και από όλες τις θιγόμενες περιοχές ενώνουν όλοι μαζί τις φωνές τους  με σκοπό την κατάδειξη των προβλημάτων και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, σε συνεργασία και με όλους τους αρμόδιους φορείς και εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

H KATAΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα τα καταστήματα που παρενοχλούν είναι
-       στην πλατεία Αγ Τίτου το “Dish”,
-       στην οδό Αγίου Τίτου “το Σχολαρχείο”, η ‘’Παλέττα’’ και το ‘’Σπίτι’’.
-       στην οδό ΜΙνωταυρου το “Τρεις λαλούν”
-       στην οδό Ανδρεαδάκη το “MACAO” (πρώην Draft)
-       στην οδό Επιμενίδου το “SABIA”, (που είχε προσωρινά σφραγιστεί και επαναλειτούργησε), προετοιμάζεται δε στην ίδια οδό να επαναλειτουργήσει και το “ΙΤΤΑΡ”)
-        στην πλατεία Κοραή ο “ΝΟΤΟΣ”,
-        στην οδό  Ιδαίου Αντρου το “THINK TANK” και το “Galleraki mou”
-       στην οδό Μιλάτου το “Αρρένων Θηλέων”, “ο Τεμπέλης”, “το Αντιπεινα”, “το Αίθριον”, “το Μπαχάλικο”
-       πίσω από τα Λιοντάρια στις οδούς Καντανολέοντος και Αρκολέοντος το “News Café”, to Central Park”, το “Take Five”, το ‘’Beer O Clock’’.  
-       Στη Λεωφόρο Δημοκρατίας το “Αλάια”
-       Στην Παραλιακή το “Envy”, το “Island” και το
Room 109”, τα οποία ενοχλοούν το καλοκαίρι καθότι διοργανώνουν ανοικτές συναυλίες με ηχεία στον εξωτερικό χώρο.
Σίγουρα κάποια μας διαφεύγουν σ’ αυτή την καταγραφή.
Άλλωστε η αναφορά των άνω καταστημάτων είναι ενδεικτική. Η κατάσταση όμως και η συμπεριφορά είναι κοινή και επαναλαμβανόμενη και μπορεί να περιγραφεί ως εξής.
Α) Τα καταστήματα λειτουργούν στην περιοχή του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου, άκρως πυκνοκατοικημένη, είτε χωρίς καθόλου άδεια είτε σε κάθε περίπτωση χωρίς άδεια μουσικής. Ακόμη και στην τυχόν περίπτωση που τους έχει χορηγηθεί τέτοια άδεια λειτουργούν κατά παράβασή της (δεν έχουν την προβλεπόμενη από το Νόμο ηχοαπομονωτική ικανότητα, υπερβαίνουν την ανώτατη επιτρεπόμενη ηχοστάθμη των 80 db, τοποθετούν ηχεία στον εξωτερικό χώρο, πράγμα που αποτελεί ουσιώδη τροποποίηση των όρων της αδείας, διοργανώνουν βραδιές ζωντανής μουσικής με ενισχυτή και μεγάφωνα, πράγμα που τεκμαίρεται ότι θα οχλήσει τους κατοίκους της περιοχής). Το καλοκαίρι με ανοχή της Δημοτικής Αρχής προβαίνουν σε διοργάνωση ανοιχτών συναυλιών όλα τα καταστήματα της πλατείας Κοραή και της οδού Μιλάτου καθώς και της Παραλιακής. Ακόμη και τώρα το χειμώνα τα σαβ/κα ή κατά τη διάρκεια των γιορτών οργανώνουν τέτοιες βραδιές πολλά από τα προαναφερθέντα καταστήματα της οδού Μιλάτου, τα οποία από απλά καφέ μπαρ μετατρέπονται άτυπα  σε κέντρα διασκέδασης.
Όλα παραβιάζουν το ωράριο λειτουργίας, παραμένοντας ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και εξακολουθώντας να εκπέμπουν μουσική στη διαπασών.
Β) Υπάρχει ένα πρόβλημα ειλικρινών προθέσεων από μέρους των επιχειρηματιών. Συνήθως όταν ο ενδιαφερόμενος ζητάει να του χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματός του υποβάλλει ένα πλήρη φάκελο που κατ’ αρχήν τυπικά τηρεί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές και περιέχει όλα τα απαραίτητα εκ του νόμου δικαιολογητικά, (όπως ενδεικτικά αναφέρονται άδεια οικοδομής, σχεδιαγράμματα, βεβαίωση στατικής επάρκειας από διπλωματούχο μηχανικό, βεβαίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προσωπικά δικαιολογητικά κλπ.). Δεν απαιτείται προέλεγχος από το Υγειονομικό ούτε άδεια μουσικής κι έτσι η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου «βρίσκεται υποχρεωμένη» να χορηγήσει την άδεια . Στη συνέχεια όμως, όπως έχει διαπιστωθεί,  το κατάστημα λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης ή σχεδόν,  και η ανυπαρξία ή η ανεπάρκεια του ελέγχου οδηγούν στη γνωστή αποθράσυνση και ασυδοσία. Πολλές φορές επικαλούνται την έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν αρκεί ως δικαιολογία για την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών. Το υπόλοιπο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο  και η τήρηση του Νόμου αρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Γ) Ακόμη  πρέπει να τονιστεί ότι η ηχορύπανση είναι ένα από τα προβλήματα. Εξίσου σοβαρά είναι
- η αύξηση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων κατά παράβαση των όρων της χορηγηθείσης αδείας,
- η τοποθέτηση αντιαισθητικών κατασκευών από νάιλον ή ζαρντινιέρων με αποτέλεσμα την  πλήρη κατάληψη των πεζοδρόμων από τα τραπεζοκαθίσματα. Επιπροσθέτως οι πρόχειρες αυτές κατασκευές  που για το στήσιμό τους χρησιμοποιούνται τα πιο ευτελή και ελαφρού βάρους υλικά, μπορούν να ξεφύγουν στον πρώτο δυνατό άνεμο και αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή κάθε περαστικού. 
-  η παράλειψη σωστής εξαέρωσης και χρήσης ειδικών  φίλτρων στις καμινάδες, που επί πλέον δεν τοποθετούνται στο κατάλληλο ύψος,  με αποτέλεσμα οι οσμές και η τσίκνα να πλημμυρίζουν την περιοχή.  
- Τα παράνομα παρκαρίσματα από αυτοκίνητα και μηχανάκια, η ηχορύπανση που  επιφέρουν οι «πειραγμένες» εξατμίσεις και τα μαρσαρίσματα
- το πρόβλημα καθαριότητας που δημιουργείται αφενός από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, οι οποίοι αποθέτουν στους κάδους που προορίζονται για τους κατοίκους της περιοχής τα απορρίμματα όλων των λειτουργούντων καταστημάτων επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την περιοχή με απροσδιόριστο όγκο απορριμμάτων και αφετέρου από την κοσμοσυρροή και την έλλειψη σεβασμού του περιβάλλοντος και οικολογικής ευαισθησίας.

Οι αδιάβατοι πεζόδρομοι, αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραβάσεων, χωρίς υπερβολή αποτελούν σοβαρότατο και διαρκή κίνδυνο για τη ζωή των μονίμων κατοίκων του κέντρου,  των θαμώνων ή και των περαστικών! Σε περίπτωση φωτιάς ή προβλήματος υγείας είναι αδύνατον να περάσει στην περιοχή Πυροσβεστικό όχημα ή Νοσοκομειακό!
Οι επιχειρηματίες συνήθως επικαλούνται ότι πρέπει να δουλέψουν και μάλιστα σε περίοδο σφοδρής οικονομικής κρίσης! Ποια λογική επιβάλλει ότι δεν θα δούλευαν τηρώντας εν γένει το Νόμο και χωρίς τη χρήση εκκωφαντικής μουσικής που μπλέκεται με τη μουσική του διπλανού μαγαζιού κι ενοχλεί και τους ίδιους τους θαμώνες και τους περαστικούς και  φυσικά σε μόνιμη βάση τους κατοίκους της περιοχής, δίνοντας μάλιστα την εικόνα μιας τριτοκοσμικής πόλης; Οι δυσμενείς επιπτώσεις που αυτή η εικόνα έχει στον τουρισμό είναι αναμφισβήτητες. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα αυτή βλάπτει άμεσα τα συμφέροντα άλλων επιχειρηματιών, και μακροπρόθεσμα μέσα από τις επιπτώσεις της στον τουρισμό θα βλάψει και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που σήμερα την τρέφουν και την προκαλούν. 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το πρόβλημα χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση και αλλαγή στάσης εκ μέρους του Δήμου. Μέχρι τώρα η αντιμετώπιση του προβλήματος μετατίθεται στους κατοίκους, οι οποίοι κατά καιρούς οργανώνονται και μετά από καταγγελίες επιτυγχάνουν αποσπασματικές «επιτυχίες» με τη σφράγιση καταστημάτων, που ούτε ή άλλως θα επανέλθουν, καταδικάζοντας έτσι τους κατοίκους του κέντρου σε ένα φαύλο κύκλο  δράσεων χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Δήμος πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην αναθέτει στους πολίτες το δικό του θεσμικό ρόλο. Είναι απαράδεκτο να χρειάζονται  καταγγελίες πολιτών για να ενεργοποιούνται οι υπηρεσίες όταν όλοι ξέρουν ποιες είναι οι περιοχές που υποφέρουν ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ από την ηχορύπανση και τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα.   
Ο Δήμος καλείται να ισορροπήσει το δικαίωμα των κατοίκων της πόλης να προστατευθεί η ποιότητα της ζωής τους και το δικαίωμα των επιχειρηματιών να εργάζονται και να ανθούν οι επιχειρήσεις τους. Όμως όσον αφορά το δικαίωμα του επιχειρείν οφείλει να προστατεύσει όλους τους επιχειρηματίες, (όχι μόνο εκείνους που έχουν καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος)  και το δικαίωμα του υγιώς επιχειρείν μέσα στο πλαίσιο και την τήρηση του Νόμου. Στο κέντρο αναπτύσσουν την οικονομική και εμπορική τους δραστηριότητα, εκτός από τα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πληθώρα  δημοσίων υπηρεσιών, τραπεζικών καταστημάτων, ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων συναφών επιχειρήσεων που θίγονται και επιβαρύνονται άμεσα από την παραβατική συμπεριφορά των υπολοίπων. Ενδεικτικά αναφέρεται το όνομα του ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου ‘’ΕΙΡΗΝΗ’’ κ. Επανωμεριτάκη που επανειλημμένα έχει διαμαρτυρηθεί. Υπάρχουν και ιδιοκτήτες καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που όπως μας έχουν δηλώσει άτυπα θα ήθελαν να τηρήσουν το Νόμο, αλλά στο υπάρχον καθεστώς ασυδοσίας βρίσκονται υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το γενικό ρεύμα.
Υπάρχουν λύσεις. Η υπομονή και η ανοχή που επανειλημμένα έχει ζητηθεί από τους κατοίκους του κέντρου δεν είναι μέσα σε αυτές.
Ως ομάδα πολιτών κατά της ηχορύπανσης γνωρίζομε από τις επαφές μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ότι υπάρχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια του Δήμου για την επίλυση του προβλήματος,  τα οποία μεταξύ άλλων είναι :
Μεσοπρόθεσμα η δημιουργία ενός καθεστώτος διαφάνειας  όσον αφορά την ύπαρξη ή μη αδειών λειτουργίας και την ύπαρξη ή μη αδειών μουσικής, έτσι ώστε να προστατεύονται και οι πολίτες και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες που επιθυμούν να είναι νόμιμοι. Οι άδειες μουσικής στο κέντρο θα χορηγούνται κατ εξαίρεσιν δεδομένου ότι η όχληση θεωρείται δεδομένη και η περιοχή είναι κορεσμένη και ο καθορισμός του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων θα οριοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το τμήμα της παλιάς πόλης.
Μακροπρόθεσμα θα υπάρξει μείωση του αριθμού των αδειών που θα χορηγούνται και τήρηση μορφολογικών όρων όσον αφορά τις πινακίδες, τα στέγαστρα, τις τέντες κ.λ.π.
Οι στόχοι αυτοί μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Όμως για να αρχίσουν να υλοποιούνται πρέπει να υπάρξουν και άμεσες δράσεις ώστε να γίνει ορατή η αλλαγή στάσης και βούλησης της Δημοτικής Αρχής και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.  
Α) Πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και να λειτουργούν αποτελεσματικά οι ελεγκτικοί Μηχανισμοί. Το Υγειονομικό όπως το έχει ήδη δηλώσει και σε σχετική αλληλογραφία με τους πολίτες στο παρελθόν είναι προτιμότερο να επικεντρώσει  την αρμοδιότητά του σε θέματα καθαρά υγειονομικού ενδιαφέροντος και να ενεργεί τους ελέγχους του κατά τη διάρκεια της μέρας. Για τα υπόλοιπα θέματα ηχορύπανσης ή κατάληψης πεζοδρόμων από τραπεζοκαθίσματα κλπ η Δημοτική Αρχή να ενεργεί αυτεπάγγελτα με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Η Αστυνομία πρέπει να δηλώνει την παρουσία της συνεχώς στο κέντρο και να ενεργεί συνεχείς (και όχι αποσπασματικούς) ελέγχους αργά τις νυχτερινές ώρες (μεταξύ 12 και 3-4 το πρωί) και φυσικά Παρασκευές και Σάββατα. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται αυτεπάγγελτα χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη καταγγελία από πολίτη. Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι της Αστυνομίας νωρίς το βράδυ ή τα πρωινά είναι περιττοί. Το σύνηθες επιχείρημα των αρμοδίων είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού πρέπει και μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Β) Να εκδοθεί άμεσα από το Δήμο μια κανονιστική Διάταξη με όρους προσαρμοσμένους στην ιδιαιτερότητα, τη μορφολογία και την ιστορικότητα του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου, που θα ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια όλους τους καταστηματάρχες του κέντρου ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους (οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές»), σχετικά με την λειτουργία τους.  Εχομε την καλή θέληση να δεχτούμε ότι μέσα στην ασυδοσία που έγινε καθεστώς τα τελευταία χρόνια και οι ίδιοι μπορεί να μπερδεύονται σχετικά με τα όρια αυτά και πολλές παραβατικές πράξεις τους να τις θεωρούν νόμιμες. Η διάταξη αυτή να θεσπιστεί ότι θα είναι υποχρεωτικό να είναι αναρτημένη μέσα στο χώρο του καταστήματος μαζί με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και μουσικής.
Γ) Επειδή όσον αφορά την ηχορύπανση, η συνηθέστερη παράβαση είναι αυτή της χρήσης μουσικής χωρίς άδεια η καθ υπέρβασιν του επιτρεπόμενου ορίου, στη δεύτερη αυτή περίπτωση οι Δήμοι να εξετάζουν αυτοτελώς το ζήτημα της ανάκλησης αδειών λειτουργίας μουσικών οργάνων, διότι η ανάκληση αυτή δεν επηρεάζει τη συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος όπως η σφράγιση κι επομένως δεν επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στους επιχειρηματίες.
 
Τελειώνοντας θέλομε να τονίσομε ότι δεν υπάρχει καμιά εκδικητική ή εχθρική  διάθεση από την ομάδα των πολιτών κατά της ηχορύπανσης ενάντια στους επιχειρηματίες, ζητούμε όμως να λειτουργούν εφαρμόζοντας το Νόμο. Η επιθυμία των ανθρώπων να μην οχλούνται από την ηχορύπανση δεν είναι ιδιοτροπία κάποιων παράξενων ή γραφικών, είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών . H ηχορύπανση είναι μία παράνομη αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία βλάπτει  όχι μόνο τους κατοίκους του κέντρου, αλλά όλη την κοινωνία. Πιστεύομε ακράδαντα ότι το Ηράκλειο μπορεί να είναι μια πόλη υψηλής καλαισθησίας,  Πολιτισμού και τήρησης της νομιμότητας και  μέσα στο πλαίσιο αυτό να προάγει  το υγιώς επιχειρείν προς όφελος όλων. Χρειάζεται απλά αλλαγή νοοτροπίας και προοπτικής και ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ από τον καθένα – φορέα ή πρόσωπο - στο μερίδιο που του αναλογεί.





Συνημμένα υποβάλλονται :
1)    Σειρά φωτογραφιών για κατάδειξη του προβλήματος της καθαριότητας, της έλλειψης αισθητικής και των αδιάβατων πεζόδρομων που δημιουργούν οι παραβάσεις.
2)    - Η πρώτη αλληλογραφία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες που άρχισε από το 2006 και κράτησε μέχρι το 2010
-       η με αριθμό 25 Απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου
- η  με αριθμό πρωτ. 181950/21-11-2012 αναφορά-καταγγελία των 32 οικογενειών του κέντρου για κατάδειξη του προβλήματος ότι οι κάτοικοι του κέντρου από τότε μέχρι και σήμερα, δηλαδή επί μία δεκαετία έχουν υποστεί την παραβατική συμπεριφορά των επιχειρηματιών της περιοχής και δεν μπορούν πλέον να έχουν κανένα περιθώριο ανοχής.
Τέλος γίνεται μνεία ότι η σχετική νομοθεσία έχει συγκεντρωθεί από την ομάδα των πολιτών και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη στις υπηρεσίες του Δήμου


Το παραπάνω υπόμνημα κοινοποιήθηκε στον Δήμο με τα συνημμένα έγγραφα και πήρε αριθ. Πρωτ. 2511/12-1-2015.
Κοινοποιήθηκε επίσης στην Αστυνομική δ/ση Ηρακλείου και στην Δ/ση Δημόσιας Υγείας και αντίγραφό του δόθηκε και στην εκπρόσωπο των καταστηματαρχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου