Ενα blog για τον αγώνα κατά της ηχορύπανσης στο Ηράκλειο και αλλού

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

"Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει......"



Κούφια λόγια οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για το πρόβλημα της ηχορύπανσης.
            Εδώ και πολλούς μήνες η Δημοτική Αρχή του  Ηρακλείου  υπόσχεται, στους πολίτες που διαμαρτύρονται για το θέμα της ηχορύπανσης  στο κέντρο της πόλης και στην παραλιακή ζώνη,  πως θα λύσει το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που δημιουργείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», πολλά από τα οποία είναι εντελώς ασύδοτα όσον αφορά τη χρήση μουσικής, την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα κ.α.
 Η λύση του προβλήματος θα ήταν η πιστή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Κάτι που θα ήταν απλό σε μια ευνομούμενη κοινωνία. Στην Ελλάδα, όμως, με το κατεστημένο της μόνιμης ασυδοσίας  και ατιμωρησίας  κάποιων επιτήδειων που θησαυρίζουν εις βάρος των πολλών, αυτό δεν είναι ούτε αυτονόητο, ούτε εύκολο.

            Και εδώ ερχόμαστε στην ευθύνη της τωρινής δημοτικής αρχής, η οποία εκλέχτηκε πανηγυρικά ακριβώς επειδή προβλήθηκε ως η παράταξη που, με προμετωπίδα την τιμιότητα, τη νομιμότητα και την   δικαιοσύνη, θα έβαζε τέλος σε μια σκοτεινή περίοδο διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων. Όφειλε να δράσει άμεσα και εστιασμένα και χωρίς καθυστερήσεις,  φροντίζοντας να εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος, ξεκινώντας από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις παρανομίας. Αυτή η κίνηση θα έδινε οριστική λύση σε περιπτώσεις παρανομίας και θα λειτουργούσε παραδειγματικά και για άλλες. Αντ αυτού ζήτησε από τους «Πολίτες κατά της ηχορύπανσης» περίοδο χάριτος (που έχει παρέλθει τρείς φορές……), οργάνωσε συσκέψεις με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και παρακάλεσε τους καταστηματάρχες (μέσω του Δ.Σ. του σωματείου τους) να ευαρεστηθούν να εφαρμόσουν το νόμο!
            Το μήνυμα που έδωσε με αυτή την καθυστέρηση στη δράση, - μήνυμα αδυναμίας και έλλειψης βούλησης- φοβόμαστε πως άρχισε ήδη να δίνει καρπούς. Καμιά σχεδόν βελτίωση δεν έχουν παρατηρήσει οι κάτοικοι του κέντρου. Η ασυδοσία συνεχίζεται. Οι πολίτες που βρίσκονται πλέον σε κατάσταση απόγνωσης, κάνουν πράξεις απελπισίας, όπως το πρόσφατο συμβάν κατά το οποίο, γυναίκα αποπειράθηκε να βάλει φωτιά σε νυκτερινό μπαρ του οποίου η εκκωφαντική μουσική(στις 2 τα ξημερώματα!!!) την εμπόδιζε να κοιμηθεί. Και τώρα που καλοκαιριάζει, στην παραλιακή διάφορα “μαγαζιά” ετοιμάζονται για επαναλειτουργία (με ή χωρίς άδειες). Με το ξεκίνημα της καλοκαιρινής σαιζόν, με χιλιάδες «τραπεζάκια έξω» η κατάσταση θα είναι αδύνατο να ελεγχτεί.
            Η τελευταία ευκαιρία για να διατηρήσει την αξιοπιστία της η δημοτική αρχή είναι τώρα: Nα αξιοποιήσει όλο το δυναμικό των υπηρεσιών της και να συμπράξει με τις συναρμόδιες υπηρεσίες (εισαγγελία,αστυνομία) για να βάλει στη θέση του τον κάθε παρανομούντα.  Άμεσα και χωρίς προειδοποιήσεις. Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας μην μας κοροϊδεύει πλέον.


ΥΓ. Επίσης ζητούμε από κάθε αρμόδιο  να μας απαντήσει αν εφαρμόστηκαν οι εισηγήσεις του τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου, για 15 προσωρινές και 8 οριστικές ανακλήσεις  αδειών επιχειρήσεων, όπως μας πληροφόρησε με το υπ’ αριθμ.  1983-464/5-3-16 έγγραφο, που εμείς ζητήσαμε.


Πολίτες κατά της ηχορύπανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου