Ενα blog για τον αγώνα κατά της ηχορύπανσης στο Ηράκλειο και αλλού

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΜΠΟΥΖΟΚΟΜΑΓΑΖΑ ΚΑΙ ΠΑΡΤΥ: ο νέος εφιάλτης της πόλης



Διαβάστε την παρακάτω καταγγελία 18  κατοίκων του κέντρου


                  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΩΠΙΟΝ TΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κοινοποιούμενη: 
1)                  Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου
2)                  Στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα της πόλεως Ηρακλείου
3)                  Στην Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντολογικής Υγιεινής
4)                  Συνήγορο του Πολίτη
Θέμα :  ‘Όχληση – Ηχορύπανση κατά τη διενέργεια υπαίθριων εκδηλώσεων από τα διάφορα καταστήματα των οδών Μιλάτου, Κοραή και Σαρανταπόρου
            Δια της παρούσης επιστολής, οι  κάτωθι υπογράφοντες, μόνιμοι κάτοικοι των οδών Μιλάτου, Κοραή και Σαρανταπόρουτου Δήμου Ηρακλείου, σας καταγγέλουμε το πρόβλημα ανεξέλεγκτης και αβίωτης ηχορρύπανσης που επικρατεί στην περιοχή.         
            Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε μια νέα μόδα, αυτή των υπαίθριων εκδηλώσεων σε διάφορους πεζόδρομους του κέντρου της πόλης μας, με ιδιαίτερη μεγάλη επιβάρυνση αυτή των οδών Μιλάτου, Κοραή, Σαρανταπόρου. Πρόκειται για εκδηλώσεις με κύρια βάση τη χρήση μουσικής σε πολύ μεγάλες εντάσεις και σε αρκετές περιπτώσεις τη χρήση ορχήστρας μετατρέποντας τον εκάστοτε δρόμο σε υπαίθρια πίστα μπουζουκιών ή ενίοτε ροκ μουσική σκηνή. Το πρόβλημα προέρχεται σε κύρια βάση τόσο από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ουσιαστικά δημιουργούν αίθρια επέκταση του χώρου τους όσο και από τα λοιπά καταστήματα της περιοχής όπως κομμωτήρια, καταστήματα λιανικής, χρησιμοποιώντας μάλιστα το πιο προσοδοφόρο προσωνύμιο “street party”. Αυτές οι εκδηλώσεις προφανώς και δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο, ενώ ακόμα κι όταν διαθέτουν την απαραίτητη από το δήμο άδεια στην πράξη δεν τηρούν καμία από τις προϋποθέσεις όπως το ωράριο έναρξης και λήξης της εκδήλωσης αλλά ούτε και τον περιορισμό έντασης σε ανεκτά για την εύρυθμη λειτουργία της γειτονιάς και κυρίως των γύρω κατοικιών.  Παρά δε τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας στους εκάστοτε καταστηματάρχες,  το πρόβλημα εδώ και πάρα πολύ καιρό παραμένει το ίδιο.
            Η κατάσταση πλέον έχει γίνει ανυπόφορη και τις μέρες και ώρες των εκδηλώσεων  ελάχιστοι καταφέρνουμε να ηρεμήσουμε στην περιοχή. Η μέγιστη δε όχληση εντοπίζεται κυρίως στις βραδινές ώρες.


            Οι περισσότεροι κάτοικοι είμαστε εργαζόμενοι ή άτομα μεγάλης ηλικίας με σοβαρά προβλήματα υγείας και εξαιτίας του προβλήματος στερούμαστε  οποιοδήποτε δικαίωμα στην ξεκούραση. Αλλά και τα παιδιά μας δεν καταφέρνουν πολλές φορές καν να μελετήσουν τα μαθήματά τους, ή να κοιμηθούν προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το σχολείο τους την επόμενη μέρα.
            Η κατάσταση ασφαλώς και θα χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου αφού σε αυτήν την πόλη ο ένας αντιγράφει τον άλλο και οι εκδηλώσεις πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό ενώ καθένας καταστηματάρχης φέρνει πάντα σαν εύκολο παράδειγμα τους υπόλοιπους απαλλασσόμενος έτσι από κάθε ευθύνη με το γνωστό ρητό «το κάνει ο απέναντι άρα θα το κάνω κι εγώ χωρίς πρόβλημα».
Ζητούμε από κάθε υπεύθυνη αρχή και ειδικότερα από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, την πολύ προσεκτική έκδοση αδειών, τον αποκλεισμό από τη διαδικασία προσώπου-καταστήματος που έχει υποπέσει ήδη σε παραβίαση όρων, καθώς και την εξέταση της κάθε περίπτωσης με βάση την όχληση που προκαλεί. Μπορούμε να δεχτούμε μια μικρή γιορτή σε λογικές εντάσεις με διάρκεια δύο-τρεις ώρες,  όχι όμως μια εκδήλωση διάρκειας εφτά και οχτώ ωρών με εντάσεις που παραπέμπουν σε νυχτερινό κέντρο μπροστά στα σπίτια μας. Επίσης θα θεωρούμε υπεύθυνο με επιβολή κυρώσεων για την τήρηση των όρων διεξαγωγής της εκδήλωσης τον εκάστοτε εκδότη(δημοτικό λειτουργό) της άδειας.
            Επειδή συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ζούμε σε μια πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σέβεται το αστικό περιβάλλον και μεριμνεί για την δημόσια τάξη και την υγεία των πολιτών της.
            Επειδή η προστασία των διοικούμενων πρέπει πρώτα και κύρια να εξασφαλίζεται δια των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών της Διοίκησης στα πλαίσια των νομίμων αρμοδιοτήτων της.
     Για όλους τους ανωτέρω λόγους και με την επιφύλαξη κάθε εννόμου δικαιώματός μας, απευθυνόμαστε σε εσάς με αγωνία και σας ζητούμε να πράξετε τα δέοντα δια της διενέργειας έκτακτης αυτοψίας όπου απαιτείται και την επιβολή των απαραίτητων αυστηρότατων κυρώσεων. Σε περίπτωση δε παράλειψης ελέγχου, ρητά σας προειδοποιούμε ότι θα αναζητήσουμε κάθε ευθύνη των αρμοδίων οργάνων για παράλειψη καθήκοντος.
Ηράκλειο, 2/11/2015          

 Οι καταγγέλοντες - αγανακτισμένοι κάτοικοι
των οδών Μιλάτου, Κοραή και Σαρανταπόρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου