Ενα blog για τον αγώνα κατά της ηχορύπανσης στο Ηράκλειο και αλλού

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι υπαίθριες μουσικές εκδηλώσεις των καταστημάτων και πως γίνονται…

  •  Κερδίζουν οι μαγαζάτορες
  • Ζημιώνονται τα οικονομικά του δήμου
  • Καταστρέφεται η ψυχική ηρεμία των  κατοίκων
Έπειτα από την ενυπόγραφη καταγγελία των μόνιμων κατοίκων των οδών Μιλάτου, Κοραή και Σαρανταπόρου σχετικά με το θέμα των υπαίθριων εκδηλώσεων στους πεζόδρομους του κέντρου, αποκαλύφτηκε άλλο ένα καυτό θέμα ασυδοσίας, κερδοσκοπίας  και έλλειψης ελέγχου, αυτό των υπαίθριων μουσικών εκδηλώσεων και το πώς αυτές υλοποιούνται…
Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο εκάστοτε καταστηματάρχης καταθέτει στο Δήμο σχετική αίτηση για λήψη άδειας για την εκδήλωση. Αναφέρει το λόγο που τη ζητάει (π.χ. εγκαίνια καταστήματος, παρουσίαση προϊόντων, παρουσίαση υπηρεσιών), καθώς και το χρονικό διάστημα με την ώρα έναρξης και λήξης. Στο χρονικό διάστημα που ζητά φυσικά ο κάθε επιχειρηματίας πράττει κατά βούληση  αφού βάζει όσες και όποιες  ώρες τον συμφέρουν,  αδιαφορώντας για την όχληση που θα προκαλέσει στους κατοίκους. Η δεύτερη φάση της διαδικασίας,  όμως, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον!

Τι θα έπρεπε να γίνεται (η σωστή διαδικασία) : Ο εκάστοτε επιχειρηματίας παραλαμβάνει την εγκεκριμένη από το δήμο άδεια με τους όρους και φυσικά τα δικαιώματα που περιλαμβάνονται σε αυτή. Αναγράφονται οι λεπτομέρειες καθώς και σαφέστατα το ωράριο διεξαγωγής της εκδήλωσης. Αν ο δήμος γνωρίζει το μέγεθος της όχλησης όπως π.χ.  για το αν θα υπάρχει  μουσική σε πολύ υψηλές εντάσεις σε εξωτερικό χώρο μέσα σε κατοικημένη περιοχή το ωράριο φυσικά δέν καθορίζεται  όπως θα  το ήθελε ο καταστηματάρχης αλλά ελεγχόμενο εντός ορίων κοινής ησυχίας (σύμφωνα με την αστυνομική διάταξη). Παράλληλα ο επιχειρηματίας καταβάλει ένα ποσό σαν ενοίκιο για την παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου (όπως καταβάλουμε όλοι κάποια τέλη για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων). Με την εξόφληση λοιπόν του ποσού και με την αποδοχή των όρων, τίθεται σε ισχύ η άδεια.
Τι γίνεται ως τώρα:   Ο καταστηματάρχης θεωρεί ότι με την αίτηση και μόνο αυτομάτως του χορηγείται και η άδεια και μάλιστα με τους όρους που αυτός ζητάει! Δεν τον νοιάζει φυσικά αν ξεσηκώσει μερικές δεκάδες σπίτια,  γιατί έχει να γεμίσει την τσέπη του...Για ώρες κοινής ησυχίας και εφαρμογή των νόμων ούτε λόγος φυσικά! Μια απλή δικαιολογία σίγουρα θα την έχει όταν του αρχίσουν τα παράπονα...Φροντίζει και πλησιάζει διπλανούς καταστηματάρχες προσφέροντάς τους θέση σε μια αφίσα και γιατί όχι παίρνοντας και μια χορηγία για να αποφύγει τα 'συναδελφικά' παράπονα,  σύμφωνα με την παροιμία «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει». Η άδεια μένει στο συρτάρι του δήμου αφού ποτέ δεν παραλαμβάνεται από τον ενδιαφερόμενο, το κόστος χρήσης για την κατάληψη του χώρου δεν καταβάλλεται ποτέ, και φυσικά το πάρτυ γίνεται με αυτοσχέδιους κανόνες,…..και χωρίς κανένα έλεγχο.  Όταν αρχίσουν τα παράπονα, ο μεν δήμος δεν αναγνωρίζει ευθύνη  αφού η άδεια δεν έχει επιδοθεί ποτέ,  ενώ οι μαγαζάτορες κάνουν τη δουλειά τους θεωρώντας ότι ο δήμος δεν τους χάλασε το χατήρι και ρίχνουν σε αυτόν το φταίξιμο...
ΟΛΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ : Επειδή λοιπόν ο Θεός αγαπάει και τον κλέφτη και τον νοικοκύρη, διαπιστώσαμε πόσες εκδηλώσεις έγιναν για τις οποίες δεν γνώριζε τίποτα ο δήμος και φυσικά δεν είχε δώσει άδεια...Πραγματοποιήθηκαν με τη «μαγκιά» και τον «τσαμπουκά» κάποιων επιχειρηματιών που προφανώς αδιαφόρησαν για όλα πλην της τσέπης τους!"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου